De leukste school uit de streek!

Vrije Basisschool Eke

L5 maakt kweeperengelei

Het vijfde leerjaar maakte samen met kookmama Els van hele harde kweeperen, heerlijk zoete kweeperengelei.

We sneden de peren in stukjes, lieten ze een nachtje weken, kookten ons brouwsel, verhuisden met onze potten naar het klooster (bedankt directeur Gunther De Coen om ons uit de nood te helpen bij onze tijdelijke elektriciteitsonderbreking), gingen aan de slag met passe-vite en neteldoeken, voegden suiker en pec(tine) toe en lieten alles weer inkoken alvorens de potjes te vullen.

Ondertussen wogen we de lege en volle potten en waren we zonder het te weten met bruto – tarra en netto bezig. Onze handen werden regelmatig gewassen en we hadden amper een vinger mee bij het snijwerk, alles verliep dus zo goed als perfect, slechts 1 glazen pot kuste de grond net iets te hard … Dankzij onze schorten werkten we vlekkenvrij.

We leerden wat er op een etiket moet staan volgens de Belgische wet en maakten ons eigen stickervel om op de eigen pot te kleven. We leerden hoe het komt dat onze gelei één jaar goed blijft (als we onze pot gesloten en koel houden zelfs twee jaar). We bekeken ook andere technieken om eten te bewaren.

Dank aan allen die hieraan meewerkten, passe-vites aanleverden, bloed zweet en tranen vergoten ! Bekijk de foto’s online !

Back To Top